Affiliate marketing betekenis

Je bent op zoek naar de betekenis van affiliate marketing? Zoek dan niet verder, je bent op het juiste adres!

Affiliate marketing begint steeds populairder te worden. En dat is niet gek, want het is een leuke en effectieve manier om een passief inkomen op te bouwen als affiliate marketeer.

Dit wil niet zeggen dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Sterker nog, aan het begin zal je zeker wat tijd moeten investeren in het opzetten van een website. Daarna zal je consequent aan je website moeten blijven werken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van blogs en het maken van pagina’s. Dan praten we echter niet over 8 uur per dag, maar meer in de richting van 2 à 3 uur per dag.

Daarnaast ben je geheel vrij. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Een laptop en internet zijn eigenlijk de enige dingen die je nodig hebt. En stroom is op z’n tijd ook wel handig.

Het passieve slaat eigenlijk op het feit dat het internet voor jou zal gaan werken. Het zal even duren voordat je bezoekers ontvangt en geld gaat verdienen. Maar als het eenmaal loopt, dan wordt het leuk! Hoe leuk is het om geld te verdienen terwijl je ligt te slapen?!

Vanuit de zijde van de adverteerder is het effectieve manier om meer verkopen te doen. De adverteerder maakt namelijk gebruik van een leger affiliate marketeers die allemaal zijn product of dienst promoten.

In deze blog geef ik je de betekenis van affiliate marketing is en leg ik uit hoe affiliate marketing werkt.

Wat is de betekenis van affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders de affiliate marketeers belonen voor de gegenereerde verkopen of leads waar zij zorg voor hebben gedragen.

Met adverteerders doelen we op de eigenaren van het product of de dienst. De affiliate marketeers promoten het product of de dienst van de adverteerder, veelal op hun website.

De affiliate marketeers kunnen zorgen voor verkopen of leads door de bezoekers van hun website of andere media door te verwijzen naar de website van de adverteerder. Dit doen zij door middel van een affiliate link waar de bezoeker op kan klikken.

Wanneer er op de affiliate link geklikt wordt en er volgt verkoop of lead uit, dan ontvangt de affiliate marketeer een vergoeding van de adverteerder.

Het is niet zo dat er direct na de klik een verkoop of lead moet volgen. Deze verkoop ook later plaatsvinden. Een cookie zal de gegevens van de bezoeker onthouden. De affiliate marketeer ontvangt dan alsnog een commissie.

Met andere woorden, hoe meer bezoekers de affiliate marketeer op zijn website ontvangt, hoe meer klikken er zullen volgen naar de website naar de adverteerder. En hoe meer klikken, hoe meer verkopen of leads! En dat betekent weer meer commissie!

Affiliate marketing is gebaseerd op het principe van no cure no pay. Dit betekent dat de affiliate marketeer slechts betaald wordt wanneer het doel bereikt wordt. Het doel kan zijn: een click, een lead, een verkoop of view.

Welke partijen zijn betrokken bij affliate marketing?

Veelal zijn er drie partijen betrokken bij affiliate marketing. Het gaat om de adverteerders, de affiliate marketeers en de affiliate netwerken. Hieronder zal ik deze kort beschrijven.

De adverteerder

De partij die zelf zijn producten of diensten aanbiedt op het internet, meestal in de vorm van een webwinkel, wordt de adverteerder genoemd.

De adverteerder zal veelal promotiemateriaal beschikbaar stellen aan de affiliate marketeer. Dit kunnen bijvoorbeeld banners, formulieren of tekstlinks zijn.

Het doel van de adverteerder is meer verkopen te doen. Hierbij doet hij eigenlijk een beroep op de affiliate marketeer. De affiliate marketeer promoot het product of dienst van de adverteerder in ruil voor een commissie.

De adverteerder kan vooraf bepalen hoe hoog de commissie is bij een succesvolle verkoop of lead.

De affiliate marketeer

Zoals eerder vermeld, promoot de affiliate marketeer de producten of diensten van de adverteerder. Eventueel met behulp van het door de adverteerder beschikbaar gestelde promotiemateriaal.

Veelal zal de affiliate marketeer de producten of diensten promoten via zijn website. Dit hoeft echter niet. Het is ook mogelijk om één en ander te promoten via social media of nieuwsbrieven. De kracht van nieuwsbrieven wordt vaak onderschat, maar het blijkt nog altijd een krachtig medium te zijn.

De affiliate marketeer wordt ook wel affiliate of publisher genoemd. De affiliate markeer weet hoe hij bezoekers naar zijn website moet lokken. Hiermee neemt hij werk uit de handen van de adverteerder. De adverteerder hoeft zich namelijk niet te verdiepen in zoekmachineoptimalisatie wanneer hij affiliate marketeers inschakelt.

Het affiliate netwerk

Het affiliate netwerk is eigenlijk de schakel tussen de adverteerder en de affiliate marketeer. Hier komen de adverteerders en affiliate marketeers samen. Zie het als een soort marktplaats.

De affiliate marketeer heeft op het platform van het affiliate netwerk vaak de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere affiliate campagnes. Ofwel hij heeft de keuze om de producten en/of diensten van verschillende adverteerders te promoten.

Het affiliate netwerk houdt de statistieken bij. Met statistieken doel ik op het aantal kliks, verkopen, leads en views. Ook hoeveel commissie een affiliate marketeer heeft verdiend wordt netjes bijgehouden.

Het affiliate netwerk zorgt voor de uitbetaling van de verdiende commissie. Vaak kan een affiliate marketeer dit naar wens instellen. Bijvoorbeeld een uitbetaling bij elke € 25,- aan verdiende commissie.

Wanneer ontvang je een commissie bij affiliate marketing?

Al eerder merkte ik op dat affiliate marketing werkt op basis van no cure no pay. Je zult eerst succesvol een doel moeten behalen. Dit kan zijn een klik, een verkoop, een lead of een view. Hieronder werk ik deze doelen verder uit.

Cost per click (CPC)

Per klik naar de website van de adverteerder ontvang je als affiliate marketeer een vast bedrag. Vaak zijn dit maar enkele centen. Het maakt dus niet uit of er een verkoop of lead uit voortvloeit. Het gaat enkel om de klik zelf.

Cost per lead (CPL)

Als affiliate marketeer ontvang je een lead vergoeding wanneer je een bezoeker in contact brengt met de adverteerder. Dit kan bijvoorbeeld door de bezoeker een formulier in te laten vullen.

Het hoeft dus niet direct tot een verkoop te leiden. Het doorverwijzen van een potentiële klant is al voldoende. Het is de taak van de adverteerder om de potentiële klant over te halen tot het doen van een aankoop.

Lead vergoedingen zien we veelal terug bij de promotie van diensten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van zonnepanelen of het aanbrengen van een airco unit.

Cost per sale (CPS)

Wanneer een door de affiliate marketeer doorgestuurde bezoeker over gaat tot een aankoop op de website van de adverteerder, dan ontvangt de affiliate marketeer een commissie. Vaak gaat het hier om de aankoop van producten.

De bezoeker zorgt door zijn aankoop voor omzet bij de adverteerder. De commissie voor de marketeer is meestal een percentage van het aankoopbedrag.

Cost per view (CPV)

Bij cost per view is het zo dat de affiliate marketeer een commissie ontvangt wanneer de advertentie van de adverteerder bekeken wordt. In dit geval hoeft er niet eens sprake te zijn van een klik.

De betekenis van Affiliate marketing voor de affiliate marketeer

Affiliate marketing betekent voor de affiliate marketeer een leuke en effectieve manier om online geld te verdienen. Het zal niet vanzelf gaan, zeker in het begin niet. Maar als het gaat lopen dan kun je er leuk geld mee verdienen.

Bij affiliate marketing ben je geheel vrij in je doen en laten. Je kunt waar en wanneer je maar wilt werken aan je website. Werken voor een baas is niet langer aan de orde. Het zelf indelen van je dag is heerlijk. Dat kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Wat ook een groot voordeel is bij affiliate marketing is dat je geen eigen product hebt. Je hebt dan ook geen voorraad en je hoeft niets te versturen. Contact met klanten is tevens niet aan de orde.

Omdat je een website maakt over iets wat je leuk vindt of waar je veel vanaf weet, zal het schrijven van blogs je makkelijk afgaan. Op die manier houd je het ook langer vol. Consequentie is de sleutel tot succes bij affiliate marketing.

Passief geld verdienen met een website of social media?

De betekenis van Affiliate marketing voor de adverteerder

Voor de adverteerder is affiliate marketing een krachtige manier om de verkoopcijfers een flinke boost te geven. Schakel daarom een leger affiliate marketeers in die zelf gebaat zijn bij de verkoop van het product.

Affiliate marketeers zijn erg goed op het gebied van online marketing en weten als geen ander bezoekers te lokken naar hun website. Deze bezoekers zullen ze vervolgens doorsturen naar de website van de adverteerder.

Natuurlijk dien je als adverteerder een bedrag of percentage van de omzet af te staan aan de affiliate marketeer. Maar dat zie ik slechts als luxe probleem. Je hebt immers een verkoop gedaan! Buiten dat kun je er rekening mee houden in de verkoopprijs van het product of de dienst.