Het alternatief voor zwart geld verdienen

Je wilt snel zwart geld verdienen? Boefje! Het mag eigenlijk niet, toch gebeurt het nog erg veel.

De zwarte economie in Europa bedraagt zo’n 19% van de gehele Europese economie. Nederland behoort met een score van 10% tot de top 3 minst zwart werkende landen van Europa en scoort daarmee relatief goed.

Over het algemeen werken meer mannen zwart dan vrouwen. De sectoren waarin veel zwart gewerkt wordt zijn de bouw, de zorg en de horeca. Met name mannen met technische beroepen klussen handje contactje bij. Bij vrouwen zien we het zwart werken vaak terug in de huishoudelijke hulp. Studenten verdienen veelal zwart bij met baantjes in de horeca.

In deze blog ga ik verder in op het fenomeen zwart geld verdienen. Ik leg uit wat zwart geld verdienen is, of het wel zo slim is en of er een goed alternatief is voor zwart werken. Je wilt immers niet in de problemen komen, toch?

Wat is zwart geld?

Zwart geld is inkomen of vermogen dat niet wordt aangegeven bij de Belastingdienst en buiten de administratie gehouden wordt. Je betaalt geen belasting en premies over het inkomen. Je houdt dus 100% van je verdiensten in eigen zak. Aan de ene kant erg lekker, maar aan de andere kant zijn er risico’s aan verbonden.

Veelal zie je het zwarte geld terug bij personen die hun geld contact verdienen. Het is vrij eenvoudig om zwart geld niet aan te geven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst weet hoogstwaarschijnlijk niet dat je dit geld verdiend hebt. Dat is natuurlijk anders bij geld dat naar je bankrekening overgemaakt wordt.

Contact geld is niet per definitie zwart geld. Je kunt (en moet) je contante verdiensten immers gewoon aangeven bij de Belastingdienst.

Daarentegen hoeft zwart geld niet altijd contant geld te zijn. Als je bijvoorbeeld online geld verdient met affliate marketing dan dien je dit ook aan te geven bij de Belastingdienst. Het is niet iets wat net als je salaris vooraf ingevuld staat bij de aangifte, daarom wordt het nog wel eens ‘vergeten’.

Kortom al het inkomen of vermogen dat niet aangegeven wordt bij de Belastingdienst is in principe zwart geld.

Hoeveel geld mag je zwart verdienen?

Ik vrees dat ik je moet teleurstellen. Je mag namelijk helemaal geen zwart geld verdienen, want dat is illegaal. Je dient ten alle tijden je verdiensten aan te geven bij de Belastingdienst. Echter mag je wel belastingvrij bijverdienen tot een bepaald bedrag!

In 2020 geldt dat je geen loonbelasting hoeft af te dragen als je minder dan € 7.850,- verdient. Wat betekent dat je belastingvrij mag bijverdienen. Dit houdt in dat je niet zwart hoeft te gaan werken. Ideaal als je jong en/of student bent. Uiteraard dien je je verdiensten wel gewoon aan te geven bij de Belastingdienst. Uit de aangifte zal echter blijken dat je geen belasting hoeft te betalen op basis van deze bijverdiensten. Je werkt in dit geval gewoon wit!

Weet ook dat er aftrekposten zijn. Dit zijn posten die je bij de belastingaangifte mag gebruiken om je belastbare inkomen te verlagen. Op deze manier kom je minder snel aan het grensbedrag van € 7.850,-. Heb je bijvoorbeeld € 9.000,- verdiend en € 2.000,- aan aftrekposten, dan blijf je toch nog onder het grensbedrag. Met als gevolg dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voorbeelden van aftrekposten zijn:

 • Studiekosten;
 • Reiskosten woon-werk per openbaar vervoer;
 • Hypotheekrente;
 • Ziektekosten.

Zwart geld verdienen in 2021

In 2021 mag je een bedrag van maximaal € 8.450,- belastingvrij verdienen. Dit was in 2020 nog slechts € 7.850,- zoals hierboven is te lezen. Houd ook in 2021 weer rekening met eventuele aftrekposten!

Manieren om zwart geld te verdienen

Hoewel ik het afraad om zwart te gaan werken, zal ik de meest voorkomende manieren om zwart geld te verdienen hieronder benoemen.

Bouw en techniek

De vakmensen uit de bouw en techniek staan er om bekend na werktijd en in het weekend bij te klussen. Dit is vrijwel altijd tegen contante betaling én zonder factuur. Dit levert niet alleen financieel voordeel op voor deze vakmensen maar ook voor de afnemers van de diensten. De BTW hoeft immers niet betaald te worden. Dit zien we ook geregeld terug bij de technici werkzaam in de auto onderhoud.

Huishoudelijke hulp / Schoonmaakster

Huishoudelijke hulp is één van de meest voorkomende vorm van arbeid waarbij zwart gewerkt wordt. De huishoudelijke hulp krijgt veelal contant betaald. Het is aan de huishoudelijke hulp om de verdiensten aan te geven bij de Belastingdienst. Of dit altijd netjes gebeurt dat is de vraag.

Kinderopvang / Oppas

Omdat de kinderopvang vrij duur is, wordt er vaak naar een alternatieve oplossing gezocht. Veelal zien we dat een familielid of een moeder bekend uit de omgeving de rol van oppas op zich neemt. Hiervoor ontvangt zij vaak een contante vergoeding.

Werken in de horeca

Werken in de horeca is erg populair onder jongeren en studenten. Mede doordat de arbeidsvoorwaarden in de horeca voor jongeren niet helemaal ideaal zijn, is het net wat lekkerder dat er zwart verdiend wordt. Veelal krijgen jongeren bijvoorbeeld geen vakantietoeslag en betaalde ziektedagen. Toen er nog sprake was van gratis studiefinanciering, mocht je niet te veel bijverdienen. Daarom was het extra fijn om zwart bij te verdienen.

Kapster / Kapper

Een kapster of kapper aan huis krijgt vrijwel altijd contant betaald. Ook is het aan hen of zij het netjes aangeven bij de Belastingdienst of juist niet. Iets in mij zegt dat dit niet altijd netjes gebeurt, maar misschien ga ik nu van het slechtste uit.

Is het slim om zwart bij te verdienen?

Hoewel zwart geld verdienen verleidelijk is, raad ik het ten zeerste af. Zwart geld verdienen kent voordelen. Denk aan het niet betalen van belastingen en premies over het inkomen, het behoud van uitkeringen, geen vermogens-rendementsheffing, etc. Als je niet gepakt wordt is het financieel erg aantrekkelijk om zwart geld te verdienen.

De lijst met nadelen van zwart geld verdienen is echter vele malen langer.

Nadelen van zwart geld verdienen zijn onder andere:

 • Het is niet toegestaan;
 • Grote financiële consequenties bij ontdekking;
 • Je bent niet verzekerd tegen arbeidsongevallen;
 • Het terugbetalen van belastingen en premies;
 • Het betalen van torenhoge boetes;
 • Je bouwt geen vakantietoeslag op;
 • Geen doorbetaling van salaris bij ziekte;
 • De opdrachtgever kan elk moment met je stoppen;
 • Geen opvulling voor je Curriculum Vitae;
 • De Belastingdienst trekt altijd aan het langste eind.

Persoonlijk zou ik deze risico’s niet willen lopen. En het laatste wat ik wil is te boek staan als fraudeur. Dan lig je voor altijd onder een vergrootglas bij de Belastingdienst. Buiten dat slaap je ook gewoon een stuk lekkerder als je een legaal (wit) inkomen verdient. Hieronder vertel ik hoe ik op een leuke & ontspannen manier volkomen legaal bijverdien.

Het alternatief voor zwart geld verdienen

Hopelijk heb ik je ervan overtuigd om geld te gaan verdienen om een legale manier. Snel zwart geld verdienen is niet de oplossing. Van geld verdienen op een legale manier slaap je een stuk beter. En op de manier waarop ik mijn geld verdien kun je zelfs geld verdienen wanneer je slaapt!

De methode waarover ik het heb is affiliate marketing. Je werkt waar en wanneer je maar wilt. Een laptop en internet zijn de enige benodigdheden. Het enige wat je hoeft te doen is het doorverwijzen van de bezoekers van jouw website (of ander medium) naar de website van de adverteerder. Gaan de bezoekers over tot een aankoop op de website van de adverteerder? Dan ontvang jij een commissie. Omdat het internet nooit stilstaat kun je altijd geld verdienen, ook wanneer je slaapt. Als je veel bezoekers naar je website trekt, ontvang je ook veel commissie.

Omdat je geïnteresseerd bent in zwart geld verdienen, gok ik dat werken voor een baas op vaste werktijden niets voor jou is. Wat dat betreft biedt affiliate marketing uitkomst. Je kunt werken waar en wanneer je wilt. Je bent er niet fulltime mee bezig, maar houdt het wel consequent bij. Tevens kun je met affiliate marketing een passief inkomen opbouwen, volkomen legaal. Of dit nu een volwaardig inkomen is of een leuk extraatje, het is allemaal mogelijk.

Er zijn affiliate marketeers die zelfs meer dan 10K per maand verdienen!

Om te beginnen met affiliate marketing heb je geen technische voorkennis nodig. Iedereen kan er mee beginnen. Wel raad ik je aan het trainingsprogramma van Jacko Meijaard te volgen: de Affiliate Marketing Revolutie. Het helpt je vanaf scratch een winstgevende website op te zetten. Mocht ik je interesse gewekt hebben, volg dan zeker eens onderstaande link!

Passief geld verdienen met een website of social media?